Akkerbouw

Nieuws

Uienareaal groeit opnieuw

Broek op Langedijk - Het uienareaal zit opnieuw in de lift.

Dat verwacht Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. “De twaalf procent van vorig jaar zal het niet worden, maar ik verwacht zeker een lichte stijging. In het veld hoor je niemand over een kleiner areaal. Alle signalen wijzen op groei.”

De zaadbestellingen kwamen dit seizoen eerder op gang dan vorig seizoen; op 1 januari was de helft, 30 procent meer dan vorig jaar, al besteld. “Vorig jaar waren telers afwachtend in verband met de Mundialtoelating”, legt Jonker uit. “Dat werd toen pas in januari bekend, nu wisten we het al in november.”

Door de late oogst zijn de bestellingen juist wel wat later op gang gekomen. “In de kerstvakantie is het echt goed gaan lopen.”

Rode uien zijn, ondanks dat ze lastiger te telen en bewaren zijn, opnieuw zeer gewild. “Onze Red Tide, een vrij nieuw ras dat het de afgelopen twee jaar goed deed, was in december helaas al uitverkocht. In het gele segment doet Hytech het heel goed. Dit gerenommeerde ras groeit gestaag door.”

Dat rood zo populair is, verbaast Jonker enigszins. “Normaal gesproken liggen de prijzen voor rood hoger, maar dit seizoen doet geel er niet voor onder. Toch lijkt me de uitbreiding terecht, want de consumptie van rode uien neemt al jaren toe.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.