Akkerbouw

Nieuws 230 x bekeken

Tien keer zoveel onkruidzaad op biologisch perceel

Lelystad – Op biologische graanpercelen in Flevoland ligt ’s winters tien keer zoveel onkruidzaad als op vergelijkbare gangbare percelen.

Dat blijkt uit promotieonderzoek aan Wageningen UR van Flavia Geiger. Ze is zelf verrast over deze uitkomst en noemt het verschil ’extreem groot’.

Onkruidzaden zijn een belangrijke bron van voedsel voor akkervogels. Die hebben op gangbare percelen dan ook veel minder te zoeken dan op biologische, aldus Geiger. Belangrijkste oorzaak voor het verschil is het gebruik van chemische onkruidmiddelen op gangbare bedrijven. Andere factoren zijn de grondbewerking en de grondsoort.

Voor het onderzoek zijn tellingen gedaan op 250 bedrijven in negen Europese gebieden. Doel van het onderzoek is de effecten in kaart brengen van intensieve landbouw op de biodiversiteit van het boerenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.