Akkerbouw

Nieuws

’Teeltverbod transgene soja kost Roemenië 100 miljoen euro’

Boekarest – Het EU-verbod op de teelt van transgene soja kost Roemenië jaarlijks bijna 100 miljoen euro.

Nu moet het land veel soja uit Brazilië importeren als grondstof voor veevoer, zegt de Roemeense landbouwminister Valeriu Tabara. Volgens haar is Roemenië het enige land in de EU waar het klimaat geschikt is voor de teelt van sojabonen.

Roemenië verbood in 2007 de teelt van transgene sojabonen toen het lid werd van de EU. In 2006 telde het land nog 140.000 hectare transgene sojabonen. Vorig jaar stond er 44.000 hectare gewone sojabonen. De teelt van gangbare soja kost meer geld dan de transgene teelt.

De Roemeense organisatie van akkerbouwers wil dat de EU meer transgene gewassen een teelttoelating geeft. Volgens de organisatie heeft de EU een achterhaald standpunt over de teelt van transgene gewassen. De EU wil geen transgene sojateelt omdat het gewas bijna nergens anders in de EU verbouwd kan worden, stelt de organisatie. ”Maar dat kost Roemenië veel geld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.