Akkerbouw

Nieuws

Steun na overstromingen Australië

Brisbane – De overheden van Australië en de deelstaat Queensland hebben financiële steun toegezegd om de gevolgen van de overstromingen te verzachten.

Per bedrijf wordt 25.000 Australische dollar (19.100 euro) uitbetaald. De steun is bedoeld voor ondernemers om de rotzooi op te ruimen als het water is weggetrokken en de bedrijfsactiviteiten weer op te starten.

President Brent Finlay van agroconcern AgForce is blij met de financiële steun van de overheid. "Het is niet genoeg om alle schade te herstellen. Maar de steun is wel een bemoediging voor veel agrarische ondernemers."

Dan Galligan, directeur van de boerenorganisatie Queensland Farmers’ Federation, verwacht dat de overstromingen grote gevolgen gaat hebben voor de export. "Exportgewassen als suikerriet, graan en katoen zijn zwaar getroffen. Maar ook groentegewassen zijn verloren gegaan. Dit gaat gevolgen hebben voor de consumenten. Er ontstaan tekorten aan deze producten omdat wegen en spoorlijnen onbruikbaar zijn geworden om ze aan te voeren."

In Australië is 18 procent van het areaal suikerriet verloren gegaan door de overstromingen. Australië is de twee na grootste suikerexporteur ter wereld. Ook het graan heeft veel schade opgelopen. Australië verwacht dat 10 miljoen ton tarwe van de verwachte oogst van 25 miljoen ton is gedegradeerd tot voertarwe. Australië is de vierde tarwe-exporteur ter wereld.

In het oosten van Australië is een gebied zo groot als Duitsland en Frankrijk samen overstroomd als gevolg van langdurige heftige regenval. Ruim 200.000 mensen zijn geëvacueerd. Tot nu toe zijn drie mensen overleden als gevolg van de wateroverlast.

Lees ook: Australië exporteert minder graan en suiker

Of registreer je om te kunnen reageren.