Akkerbouw

Nieuws

Spaanse telers kiezen opnieuw voor transgene mais

Madrid – Vrijwel alle Spaanse akkerbouwers die in 2009 transgene mais verbouwden, gaan dat dit jaar weer doen.

De Fondacion Antama, een Spaanse organisatie die biotechnologie wil bevorderen, heeft 200 akkerbouwers ondervraagd in de regio’s Catalonië en Aragon. Daarvan wil 93 procent opnieuw Bt-mais telen, dat door genetische verandering resistent is gemaakt tegen insecten, meldt de nieuwssite Agrarzeitung.

De akkerbouwers noemen als grootste voordeel dat de mais resistent is tegen de maisstengelboorder. De andere voordelen zijn volgens de akkerbouwers de gezonde kolven en planten en een hoge opbrengst. Een kwart van de akkerbouwers vindt het een nadeel dat een bepaalde afstand moet worden aangehouden tussen de Bt-mais en percelen met gewone mais.
Geen enkele akkerbouwer geeft aan dat de afzet van de Bt-mais problemen geeft. De boeren moeten alleen een schriftelijke verklaring afgeven dat het een transgene maissoort betreft.

Ondanks de enthousiaste telers loopt de teelt van Bt-mais terug in Spanje. Vorig jaar is 68.000 hectare Bt-mais geteeld. Dat is 11 procent minder dan in 2009. Omdat het totale maisareaal in Spanje is gekrompen blijft het aandeel Bt-mais in het totale areaal vrijwel stabiel op bijna 21 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.