Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken

Rusland verkoopt interventiegraan

Moskou – Rusland begint in februari met de verkoop van interventiegraan.

Dat meldt de Russische regering in een verordening. Volgens planning wordt maandelijks op deze manier tot 500.000 ton graan verkocht. Het interventiegraan, bestaande uit graan van de oogst van 2005 en 2008, wordt voor een minimumprijs van 150 euro per ton verkocht.

Rusland heeft volgens officiële cijfers ongeveer 9,5 miljoen ton gaan in voorraad. Het grootste deel hiervan is in 2008 geoogst. In dat jaar werd in Rusland een recordoogst binnen gehaald, met 106 miljoen ton.

In de oogst van 2010 kampte Rusland met extreme droogte en grote branden. Hierdoor werd slechts 63 miljoen ton graan geoogst. Dit is onvoldoende om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Jaarlijks gebruikt Rusland ongeveer 77 miljoen ton graan. In augustus stelde het land in verband met de beperkte oogst al een exportverbod in.

Of registreer je om te kunnen reageren.