Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Rabobank verwacht nog groter tekort aan mais

Londen – De wereld komt volgend seizoen 35 miljoen ton mais te kort.

De wereldwijde maisvoorraad zakt daardoor naar 119 miljoen ton op een verbruik van 937 miljoen ton. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik zakt naar 12,8 procent. Het is volgens de Rabobank Agri Commodity Markets Research de laagste stocks-to-use-ratio in meer dan 30 jaar. ”Het gaat meerdere jaren duren voor zo’n kleine voorraad weer is aangevuld.”

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ging vorige maand in de laatste oogstprognose nog uit van een maistekort van 17 miljoen ton. De Rabo-analisten vinden dat veel te laag ingeschat, schrijven ze in een rapport over de wereldgraanmarkt. ”Het USDA schat de wereldproductie te hoog in. In Argentinië, de tweede maisexporteur ter wereld, heeft het gewas last van droogte.

Daar herstelt de mais niet meer van, ondanks dat het vorige week is gaan regenen.”
Daarnaast schat het USDA het verbruik te laag in, stellen de Rabo-analisten. ”Wij denken dat het verbruik in seizoen 2010/2011 ruim 3 procent hoger ligt dan vorig seizoen. De vraag naar voer stijgt doordat de vleesconsumptie toeneemt. Bovendien kunnen de bio-ethanolproducenten in de VS dankzij belastingvoordelen ook bij hogere maisprijzen nog rendabel werken. Het zorgt er voor dat de maisbalans in de wereld erg krap wordt dit seizoen.”

Ook de sojabalans is krap, maar minder dan bij mais. Volgens de Rabobank drukken de erg hoge sojaprijzen de vraag. ”Maar toch slinken de wereldwijde sojavoorraden dit seizoen met 3 miljoen naar 57 miljoen ton.”

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.