Akkerbouw

Nieuws

Rabo verlaagt prognose soja en maisoogst in Argentinië

Londen – De Rabobank verlaagt de prognose voor de oogst van mais en soja in Argentinië, ondanks dat na langdurige droogte vorige week regen viel in de belangrijkste productieregio’s.

De analisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research verwachten dat Argentinië 20 miljoen ton mais gaat oogsten. De vorige prognose ging nog uit van 22,5 miljoen ton.

De sojaproductie komt niet verder dan 48 miljoen ton. De vorige prognose vermeldt een oogst van 52 miljoen ton. ”De komende weken worden cruciaal voor de sojaopbrengst, want de gewassen in de grote productieregio’s beginnen te bloeien.”

Bij mais heeft de droogte al onherstelbare schade aangericht, schrijven de analisten. ”De mais is bezig met de kolfzetting. De tegenvallende productie in Argentinië heeft veel effect op de maisprijs. De maisbalans op de wereld is erg krap, nog krapper dan bij soja. Argentinië is de derde exporteur ter wereld van soja en de één na grootste van mais.”

Rabobank verwacht dat Argentinië komend seizoen niet meer dan 12,5 miljoen ton mais beschikbaar heeft voor de export. In andere jaren exporteerde het land meer dan 15 miljoen ton mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.