Akkerbouw

Nieuws

Rabo: hogere prijzen houden aan

Londen – De prijzen voor mais, sojabonen en koffie zullen dit jaar verder stijgen.

De prijzen van suiker, katoen en cacao staan wat onder druk, nadat ze in december tot recordhoogtes zijn gestegen.

Dat verwacht de Rabo Agri Commodity Markets Research. De prijzen van agrarische grondstoffen hebben dit jaar een stevigere grond dan in 2007/2008, stelt marktanalist Luke Chandler. ”De verhouding tussen voorraad en verbruik is bij veel belangrijke agrarische grondstoffen lager dan in 2007/2008, behalve bij tarwe.”

Ondanks de krapte reageren de prijzen volgens Chandler minder heftig dan in 2007/2008. ”De prijs voor mais ligt nog altijd 27 procent onder het niveau van het record van 2008. Dit komt door de relatief instabiele situatie van de wereldeconomie. En de prijzen voor energie zijn beduidend lager dan in 2008, waardoor ze minder steun geven aan de prijzen van agrarische grondstoffen.”

Volgens de Rabo-analist ontstaat dit jaar krapte bij een aantal gewassen. ”Nu de katoenprijzen een recordhoogte hebben bereikt, ontstaat een slag om de akkers. Telers kunnen er voor kiezen meer katoen te verbouwen en minder soja, tarwe of mais.”

Aan de andere kant zullen telers meer investeren in hun teelten vanwege de hogere prijzen, verwacht Chandler. ”Dit effect kan teniet worden gedaan als telers geen toegang hebben tot voldoende krediet.”

De hogere prijzen voor grondstoffen worden vooral gesteund door de snel groeiende economieën van China, Brazilië, India en Rusland. Chandler: ”Deze landen herstellen sneller van de crisis dan Westerse landen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.