Akkerbouw

Nieuws 280 x bekeken

Prijzen van mais, soja en tarwe stijgen verder

Washington – Beleggers op de termijnmarkten voor agrarische grondstoffen kunnen dit jaar 10 procent rendement halen. De noteringen voor mais en soja stijgen harder dan de tarweprijs.

Dat concluderen analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in een rapport over de termijnmarkten voor grondstoffen. De bank verwacht vooral begin dit jaar verdere stijgingen.

”De VS verbruikt steeds meer agrarische grondstoffen. De voorraden krimpen. De weersomstandigheden op het zuidelijk halfrond kunnen het aanbod nog verder beperken.”
Bij tarwe is Goldman Sachs voorzichtiger. ”Er is voldoende tarwe beschikbaar. De tarweprijs wordt overgewaardeerd ten opzichte van mais en soja.”

Het internationale marktbureau Macquarie verwacht dat de prijzen voor mais en sojabonen dit jaar een record gaan bereiken. ”Het zal leiden tot hogere voerkosten voor veehouders.”

Ook Macquarie schrijft de hoge maisprijs toe aan het tekort in de VS. ”Bovendien dreigt Argentinië door droogte minder mais te oogsten. Maar zelfs als de wereld veel meer mais oogst, is dat onvoldoende om de extra vraag uit de veehouderij in Azië en de bio­-ethanolsector in de VS te compenseren.”

Ook voor soja verwacht Macquarie hogere prijzen omdat veel akkerbouwers in de VS liever mais of katoen zaaien dan sojabonen, waardoor het aanbod kleiner wordt. Bovendien koopt China veel soja in de VS.

De stijgende maisprijs trekt de tarweprijs mee omhoog, stelt Macquarie. ”Maar dat effect is beperkt omdat er nog veel tarwe op voorraad ligt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.