Akkerbouw

Nieuws

Pootgoedexport naar Algerije moeizaam

Emmeloord – De pootgoedexport naar Noord-Afrika stagneert.

Door Algerije zijn al vrachten afbesteld. Dit is niet het gevolg van de onrust in Algerije over de voedselprijzen. Recent heeft de Algerijnse overheid de extreem gestegen prijzen voor basisvoedsel (meel, suiker) laten verlagen. Dit zou het budget benodigd voor aankoop van pootgoed dan opslokken.

Volgens commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico zijn er inderdaad vrachten afbesteld, maar ligt de oorzaak niet in de voedselprijzencrisis. ”Vorig jaar heeft Algerije veel te veel pootaardappelen geïmporteerd. Daardoor is er ook veel meer geproduceerd dan de markt aan kan. De prijzen van consumptieaardappelen zijn er nu zo laag dat de telers niets verdienen en geen nieuw pootgoed kunnen kopen.” Uiteindelijk moet de pootgoedhandel de goede afzet van vorig jaar in Algerije dus in 2011 bezuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.