Akkerbouw

Nieuws

Polen en EU sporen grote knoflooksmokkel op

Brussel - De Poolse autoriteiten hebben samen met het Europese antifraudebureau Olaf zes containers met in totaal 144 ton gesmokkelde verse knoflook onderschept.

De knoflook was afkomstig uit China en verscheept in de haven van Rotterdam.

Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt. Bij de import werd gedaan alsof het om partijen verse uien zou gaan. De smokkelaars omzeilen daarmee invoerrechten. Voor deze partij zou het gaan om 180.000 euro, maar Olaf schat dat in totaal voor meer dan 1 miljoen euro is gefraudeerd.

De Poolse politie heeft twee mensen gearresteerd die nauw betrokken waren bij de knoflooksmokkel. De EU en Polen menen dat met de onderschepping een gevoelige slag is toegebracht aan de knoflooksmokkelaars. Ook de Nederlandse douane heeft geholpen bij het opsporen van de smokkelwaar.

In december vorig jaar begon Olaf een onderzoek naar de smokkel van verse knoflook vanuit China. Dit leidde, in samenwerking met de Poolse politie en douane, tot de onderschepping van twee containers van elk 24 ton op 15 december. Bij nader onderzoek stuitte men op nog eens vier containers op 5 januari.

Bij de import van verse Chinese knoflook in de EU moet 9,6 procent invoerrechten over de waarde van de partij worden betaald. Daarbovenop komt een extra tarief van 1.200 euro per ton nettogewicht, indien een vastgesteld importquotum is overschreden. Voor verse uien geldt alleen de 9,6 procent aan invoerrechten.

China produceert veel knoflook tegen uiterst lage kosten. Dat maakt het omzeilen van invoerrechten lucratief.

Of registreer je om te kunnen reageren.