Akkerbouw

Nieuws

Overstromingen kosten Australië zeker 367 miljoen euro

Brisbane – De overstromingen kost de landbouwsector in Oost-Australië tenminste 500 miljoen tot 600 miljoen Australische dollar (367 miljoen tot 439 miljoen euro).

De schade doet zich vooral voor in de teelten van graan, katoen, groente en fruit, meldt het Australische overheidsbureau Abare. Het bureau tekent wel aan dat de volledige schade nu nog moeilijk is in te schatten.

De schade aan de wintergewassen valt mee, verwacht Abare. ”De meeste wintergewassen waren al bijna of geheel geoogst. Mocht de graanoogst toch 1 miljoen ton lager uitvallen dan verwacht door de wateroverlast, dan komt er nog eens een schade bij van 250 miljoen Australische dollar (183 miljoen euro).”

De schade kan lager uitvallen als de hoge graanprijzen aanhouden op de wereldmarkt. Dan wordt een deel van de schade gecompenseerd doordat de export meer geld opbrengt.

Sommige nieuwe gewassen hebben ook al schade opgelopen, stelt Abare. ”In het zuiden van Queensland was eind december ongeveer 350.000 hectare wintersorghum gezaaid. Ongeveer 15 tot 20 procent van dit areaal is vernietigd door het water. Dat alleen veroorzaakt een schade van 30 miljoen Australische dollar (22 miljoen euro)”

Of registreer je om te kunnen reageren.