Akkerbouw

Nieuws 330 x bekeken

Overheidsbeleid oorzaak hoge tarweprijs

Den Haag – Beleid van overheden is de belangrijkste oorzaak van de hoge tarweprijs. Speculatie speelt nauwelijks een rol. Dat stelt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

Volgens de woordvoerder van het Productschap Akkerbouw is de hoge tarweprijs van dit seizoen toe te schrijven aan overheidsbeleid. ”De tarwevoorraad aan het begin van dit graanseizoen is nog nooit zo groot geweest. De prijsstijging begon pas toen Rusland in augustus een exportverbod aankondigde, Oekraïne exportquota instelde en Saoedi-Arabië in één keer bijna 1 miljoen ton tarwe kocht. Na die aankondiging brak paniek uit. Maar er ligt nog steeds veel tarwe op voorraad.”

De stijging van de mais- en sojaprijzen wordt ook veroorzaakt doordat er minder is geoogst. Speculatie speelt volgens de woordvoerder nauwelijks een rol in de prijsstijging. ”Beleid van regeringen speelt een veel grotere rol in prijsstijgingen.”

De Wereldbank en onderzoeksinstituut Ifpri kwamen vorig jaar allebei in een studie naar de voedselcrisis in graanseizoen 2007/2008 tot de conclusie dat de crisis vooral is veroorzaakt door meer vraag naar biobrandstoffen, ongunstige weersomstandigheden en exportbeperkingen. Speculatie speelde nauwelijks een rol.

Lees ook: Prijzen van mais, soja en tarwe stijgen verder

en

'Overheden veroorzaken prijsstijging tarwe'

Of registreer je om te kunnen reageren.