Akkerbouw

Nieuws

Opnieuw actie van Argentijnse telers tegen exportquota

Buenos Aires - Argentijnse boerenorganisaties hebben telers opgeroepen volgende week geen graan en oliehoudende zaden te leveren.

De boeren zijn boos dat de overheid vasthoudt aan de exportquota, zegt Freek Vossenaar namens de Nederlandse landbouwraad. “Hoewel het een zeer goede oogst was van 14 miljoen ton tarwe, werd de export de afgelopen weken slechts beperkt toegestaan. Door de geringe vraag van binnenlandse kopers zakte de prijs tot de helft van de wereldmarktprijs. Het eigen verbruik is ruim 5 miljoen ton per jaar.”

Landbouwminister Julian Dominguez bood de telers aan dat ze 7 miljoen ton tarwe mogen exporteren. Vossenaar: “De boeren zeggen dat elke quotering onzekerheid betekent. Ze lopen al jaren te hoop tegen de beperkende exportmaatregelen. Dit jaar is de tarweoogst belangrijker dan ooit voor het bedrijfsresultaat, omdat de telers maar moeten afwachten wat er door de droogte met de soja- en maisoogst gaat gebeuren.”

Bovendien koopt China al anderhalve maand geen sojaolie meer in Argentinië. Vossenaar: “Niemand weet waarom. Na een conflict dat zes maanden duurde, leek de lucht in oktober vorig jaar geklaard. Dat de Chinese kopers nu al anderhalve maand niets van zich laten horen, is zorgelijk.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.