Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Onlusten Noord-Afrika drijft tarweprijs wereldmarkt omhoog

Brussel – De onlusten in Noord-Afrika hebben de maaltarweprijzen op de wereldmarkt deze week opgedreven. Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw spreekt van paniekaankopen.

”De aanhoudende onlusten in Tunesië en Egypte vinden veelal hun oorsprong in de gestegen broodprijzen. De invoer van maaltarwe wordt door die landen fors gesubsidieerd met bedragen variërend van 200 tot 250 dollar per ton.”

Jordanië kocht 150.000 ton tarwe en Tunesië 100.000 ton. Algerije had eerder al 1,5 miljoen maaltarwe gekocht, meldt de woordvoerder. ”Nu heeft Algerije weer een order geplaatst voor 800.000 ton maaltarwe. Een deel daarvan zal waarschijnlijk in de EU worden gekocht.”

De tarweprijs op de Europese markten was erg wispelturig deze week, constateert de woordvoerder. ”De situatie is onduidelijk. Er zijn geruchten over forse aankopen door landen in Noord-Afrika, maar de dure euro maakt export lastiger. De gerst- en maisnoteringen daalden deze week aanvankelijk, maar ook deze prijzen fluctueren hevig.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de tarwe is eindelijk op het niveau waar het hoort tezijn, hiermee kan een boer wereldwijd een klein beetje aan verdienen, en dat mag dus niet,de regeringen zullen er alles aandoen om de boeren de nek omtedraaien.

 • no-profile-image

  D'r motten meer revoluties kommen. Da's goed voor de maaltarweprijzen in de graanrepubliek!

 • no-profile-image

  We zitten hier ook in zo'n bananenrepubliek, maar gelukkig hebben we hier nog brood en spelen.

 • no-profile-image

  Apenbrood en passievruchtspelen!

Of registreer je om te kunnen reageren.