Akkerbouw

Nieuws 195 x bekeken

Oeso: transparantie voorkomt schommelingen voedselprijzen

Parijs – De wereldvoedselmarkt heeft transparantie nodig om grote prijsschommelingen tegen te gaan. Dat stelt de Oeso, de organisatie voor economische ontwikkeling. De grote prijsschommelingen ondermijnen de pogingen om armoede en honger te verminderen en ze vertragen de economische groei.

Secretaris-generaal Angel Gurria van de Oeso is blij dat Frankrijk de voedselprijzen op de agenda zet van de G-20. ”Agrarische markten hebben altijd te maken gehad met prijsschommelingen. Als regeringen samenwerken kunnen grote prijsschommelingen worden voorkomen en kunnen kwetsbare telers en consumenten beter worden beschermd. Agrarische markten moeten beter en transparanter werken. Hoe meer spelers op een markt des te minder heftig de prijzen schommelen.”

De Oeso stelt dat landen minder snel maatregelen moeten nemen die de import of export van voedingsgewassen beperken. Ook is betere informatie over de markten nodig, wat betreft productie, verbruik en voorraden. ”Dat voorkomt paniek op de markt.”

De handel in voedingsgewassen is belangrijk, stelt de Oeso. ”Dat zorgt er voor landen met een terkort toch over voldoende voedsel kunnen beschikken.”

De productie van biobrandstoffen duwt de voedselprijzen omhoog, heeft de Oeso al eerder vastgesteld. ”Daar moeten andere celluloserijke grondstoffen voor worden gebruikt in plaats van soja, mais of suikerbieten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.