Akkerbouw

Nieuws 176 x bekeken

Oekraine wil opnieuw exportquota verhogen

Kiev - Oekraine wil de exportquota voor graan opnieuw verhogen.

Dat heeft het ministerie van landbouw aangekondigd, meldt de Duitse site Agrarzeitung. Het ministerie gaat volgende week overleggen met de graanhandel over het quotasysteem.

De quotering van de graanexport geldt sinds 19 oktober omdat het land door droogte veel minder graan heeft geoogst. Eind december had de overheid de quota al verruimd naar totaal 4,2 miljoen ton. Het uitvoerquotum voor mais is 3 miljoen ton. De exporteurs mogen 1 miljoen ton tarwe verkopen aan buitenlandse afnemers. Het exportquotum voor gerst is 200.000. De quotering geldt tot eind maart.

Volgens het Oekraiense persbureau Ukrinform is slechts 1,5 miljoen ton graan via het quotasysteem uitgevoerd. Vóór de invoering was al 5,2 miljoen ton graan aan buitenlandse afnemers verkocht. De exportquotering in Oekraine heeft bijgedragen aan de prijsstijgingen van tarwe en mais. Oekraine hoort in andere jaren bij de top vijf van grootste exporteurs van tarwe en mais ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.