Akkerbouw

Nieuws 194 x bekeken

Oekraïne produceert meer koolzaad

Kiev – Oekraïne gaat dit jaar bijna 2 miljoen ton winterkoolzaad oogsten. Dat is bijna 50 procent meer dan vorig jaar, meldt Ukragroconsult. Het Oekraïense marktanalysebureau maakt wel het voorbehoud dat niet te veel koolzaad uitwintert.

Het zou de grootste koolzaadproductie in Oekraïne zijn sinds 2008. Het land exporteert veel koolzaad naar de Europese Unie.

Vorig seizoen is veel koolzaad kapot gevroren in Oekraïne. Toen heeft 47 procent van het gewas de kou niet overleefd. Dit najaar moesten veel telers het zaaien uitstellen door de droogte. Volgens Ukragroconsult moet koolzaad in Oekraïne voor 10 september zijn gezaaid om uitwintering te beperken. ”Op 9 september was slechts de helft van het geplande areaal ingezaaid. Er is zelfs in oktober nog koolzaad gezaaid. Die is te weinig ontwikkeld de winter ingegaan en daardoor gevoeliger voor uitwintering.”

De akkerbouwers in Oekraïne willen graag koolzaad verbouwen omdat de prijs vooral in de EU flink is gestegen. Op woensdag noteerde koolzaad op de termijnmarkt in Parijs even € 520,75 per ton. Bijna gelijk aan de recordprijs van € 521,50 die in maart 2008 werd genoteerd. Donderdag sloot het koolzaadcontract op 510 euro. Vrijdag zakten de noteringen wat verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.