Akkerbouw

Nieuws

Nidera beschuldigd van wetsovertreding in Argentinië

Rotterdam – Justitie in Argentinië verdenkt het Nederlandse graanhandelsbedrijf Nidera ervan arbeiders onder mensonterende omstandigheden te laten werken.

Nidera zegt zich te houden aan de Argentijnse wetgeving.

Volgens de Volkskrant heeft de politie in Argentinië eind vorig jaar een inval gedaan in een plantage van Nidera in San Pedro, bij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De politie trof daar 133 seizoensarbeiders aan, die onder zeer slechte omstandigheden werden gehuisvest. Minister Cuartango van Arbeid spreekt van omstandigheden die grenzen aan misdaden tegen de menselijkheid. De arbeiders hadden geen elektriciteit, nauwelijks drinkwater, geen toiletten of fatsoenlijke wasgelegenheid. Volgens het ministerie van arbeid vroeg Nidera hoge bedragen voor eten en drinken, waardoor bijna geen loon overbleef voor de illegale arbeiders.

Nidera ontkent de beschuldigingen en zegt zich te houden aan de Argentijnse wet. Er is geen sprake van illegale werknemers, zegt Job Rietkerk, hoofd juridische zaken van Nidera, in de Volkskrant. Volgens hem werd geen eet- en drinkgeld ingehouden op het salaris. ”En de minderjarige arbeiders hadden een deugdelijke autorisatie van de ouders.”

Nidera is in 1920 opgericht in Nederland. Het concern is actief in 22 landen en handelt onder andere in diverse soorten graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.