Akkerbouw

Nieuws 298 x bekeken

NAK stopt met keuren op maat voor pootgoed

Wieringerwerf – De keuringsdienst NAK stopt met het keuren op maat voor pootaardappelen. In de praktijk blijkt deze manier van keuren van partijen pootaardappelen niet efficiënter te zijn dan de huidige keuring in opbouw.

Momenteel wordt het pootgoed op het akkerbouwbedrijf beoordeeld volgens een keuring in opbouw. Tijdens het lezen en sorteren van een partij pootgoed komt de keurmeester regelmatig langs. Als de partij klaar is wordt nog een aantal balen open gesneden en gekeurd door de keurmeester.

Bij de keuring op maat wordt een basiskeuring uitgevoerd tijdens het sorteren en een eindkeuring als de partij helemaal klaar staat. Dan zijn minder bezoeken nodig van de keurmeester.
De NAK heeft een pilot uitgevoerd op 38 pootgoedbedrijven met de keuring op maat.

Het blijkt dat er nauwelijks verschil zit in efficiëntie tussen de nieuwe en de huidige manier van keuren, zei NAK-beleidsmedewerker Henk van de Haar in Wieringerwerf op de eerste van een serie telersbijeenkomsten. ”De tijd die een keurmeester kwijt is aan het keuren hangt niet af van de grootte van het bedrijf, maar van de manier van werken van de teler. Er zijn grote bedrijven die veel kleine partijen laten keuren en ook kleinere bedrijven die hun pootgoed in grote partijen afleveren.”

De NAK wil daarom de keuring in opbouw handhaven, zegt Van de Haar. ”Maar de keurmeesters gaan dit jaar bij alle telers wel bijhouden hoeveel tijd ze kwijt zijn per bezoek. Dan kunnen de teamleiders van de NAK de keurmeesters beter aansturen. En de tarieven voor de partijkeuringen kunnen beter op de teler worden toegesneden afhankelijk van de tijd die een keurmeester er voor nodig heeft. Zo’n systeem zou dan pas in 2012 kunnen worden ingevoerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.