Akkerbouw

Nieuws 285 x bekeken

Mooie cijfers na moeizame suikerbietencampagne

Dinteloord - De moeizame bietencampagne 2010/2011 is afgelopen weekeinde afgesloten met een opbrengst van gemiddeld 75 ton wortel en 12,6 ton suiker per hectare, meldt Suiker Unie. Deze cijfers liggen ruim boven het vijfjarig gemiddelde van 70 ton wortel en 12 ton suiker.

De nu afgesloten campagne moet alleen het recordjaar 2009 voor laten gaan. Met 16,8 procent was het suikergehalte 0,3 procent lager dan het langjarige gemiddelde, terwijl het tarrapercentage van 16 procent een paar procent boven het niveau van de afgelopen jaren ligt. De winbaarheid ligt net boven de 91 punten. “Vorig jaar was een buitengewoon goed jaar, maar dit jaar eigenlijk ook”, zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. Wel benoemt hij de smet voor telers in het Zuidwesten: vorst. Onder de zogenaamde calamiteitenregeling zijn ongeveer 250.000 ton bieten ontvangen. Ondanks de natte herfst en vroege vorstperiode zijn nagenoeg alle suikerbieten verwerkt; minder dan 50 hectare is niet geoogst.

De fabrieken hebben mooie productie- en verwerkingscijfers laten zien; gemiddeld meer dan 7.000 ton suiker en meer dan 40.000 ton bieten per dag. Gedurende de verwerking van de calamiteitenbieten lag de verwerking wel op een iets lager niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.