Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

Minder afkeuring en klasseverlaging in pootgoed

Wieringerwerf – Keuringsdienst NAK heeft vorig jaar minder pootgoed afgekeurd en in klasse verlaagd dan in 2009. Van het pootgoedareaal van 2010 is 30 procent in klasse verlaagd en 4,1 procent afgekeurd.

In 2009 was dat respectievelijk 39 procent en 4,9 procent, maakte de NAK bekend op de eerste van een serie telersbijeenkomsten in Wieringerwerf.

Volgens de NAK is 14 procent van de klasseverlagingen toe te schrijven aan erwinia. De NAK heeft vorig jaar een strenger keuringsbeleid gevoerd voor erwinia. Zo werden percelen waar veel werd geselecteerd vaker bezocht door een keurmeester. Als aardappelplanten verwelkingssymptomen vertoonden, mocht de teler een paar dagen het gewas niet selecteren op zieke planten.

Bovendien maakte de NAK gebruik van herkomstgegevens van het pootgoed. Zo zijn vorig jaar dertig aardappellijnen gedefinieerd waar meer risico was op besmetting met erwinia. Die lijnen zijn gepoot op driehonderd percelen. Van die percelen is tweederde afgekeurd of in klasse verlaagd omdat er erwinia in is gevonden. De NAK stelt dat gericht keuren op erwinia helpt om besmettingen op te sporen.

Of registreer je om te kunnen reageren.