Akkerbouw

Nieuws 262 x bekeken 2 reacties

LEI: akkerbouw nauwelijks problemen met liquiditeit

Den Haag – Akkerbouwbedrijven kennen nauwelijks problemen met de liquiditeit. Volgens het onderzoeksinstituut LEI komt dat door de redelijke inkomens van de afgelopen jaren en de goede resultaten van 2010.

Het LEI heeft becijferd dat ongeveer de helft van de akkerbouwbedrijven een positieve netto kasstroom heeft. Dat betekent dat de ontvangsten groter zijn dan de uitgaven. ”Op de bedrijven waar de uitgaven hoger zijn dan de ontvangsten kunnen de meeste akkerbouwers dat opvangen door hun spaargeld aan te spreken of te besparen op onderhoudskosten en gezinsbestedingen.”

Bij een kleine 10 procent van de akkerbouwbedrijven is de liquiditeit slecht, hoewel de prijzen voor een aantal akkerbouwgewassen redelijk zijn. ”Op die bedrijven zijn ingrijpende maatregelen nodig om aan alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen”, stelt het LEI. ”Dat zijn met name de kleinere bedrijven met relatief veel vreemd vermogen.”

Volgens het LEI is in 2010 de liquiditeit ook verbeterd in de glastuinbouw en de melkveehouderij. In de varkenssector echter kampt een kwart van de bedrijven met een tekort aan geld vanwege teleurstellende bedrijfsresultaten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Als ik het goed lees is de liquiditeit bij een deel van de bedrijven geen punt, omdat het gezin inlevert en / of het pensioen (spaargeld) wordt aangsproken en nog het minst erge onderhoud achter wege blijft. Dit zijn volgens mij zorgwekkende omstandigheden, die op zijn zachts asociaal zijn (pensioen op eten om je bedrijf te laten voortbestaan).

  • no-profile-image

    Het LEI kan dan wel een positieve netto kasstroom hebben becijferd, maar zou het LEI ook kunnen aangeven of er ook daadwerkelijk een positieve kasstroom is?

Of registreer je om te kunnen reageren.