Akkerbouw

Nieuws 247 x bekeken

Industrie dringt aan op snel besluit suikermarkt

Brussel – De Europese landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil het suikeraanbod op de interne markt vergroten. De suikerindustrie roept Ciolos op haast te maken met maatregelen, omdat de meeste akkerbouwers hun bouwplan al hebben ingevuld.

Ciolos wil dat meer suiker beschikbaar komt op de Europese markt. De Commissie hoopt zo de suikerprijs te drukken, die door krapte fors is gestegen. Ciolos heeft zijn ambtenaren opdracht gegeven te kijken naar de effecten van twee maatregelen. Dat zijn het vergroten van het EU-suikerquotum met surplussuiker en het vergroten van de suikerimporten uit landen buiten de EU.

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie, hoopt dat Ciolos er voor kiest om het suikerquotum uit te breiden. ”Onze afnemers vragen om extra suiker. Als het suikerquotum wordt verruimd kunnen wij onze vaste klanten beter bedienen.”

Op 10 februari buigt het Beheerscomité Suiker zich hier weer over. Maar Sikken vindt dat de tijd dringt. ”De Commissie heeft gezegd dat de maatregelen vóór het zaaiseizoen bekend zullen worden gemaakt. Maar de meeste akkerbouwers hebben hun bouwplan al lang ingevuld. Het zou zuur zijn als de Commissie de productie van extra quotumsuiker toestaat, terwijl het besluit voor de teler te laat komt om nog extra bieten te kunnen zaaien.”

De suikerindustrie pleit ook voor het verruimen van het exportquotum, vanwege de krapte op de wereldmarkt. Gezien het tekort op de EU-markt is het onwaarschijnlijk dat de Commissie net als vorig seizoen het exportquotum verruimt.

Of registreer je om te kunnen reageren.