Akkerbouw

Nieuws

ING: akkerbouw kan ook dit jaar goede prijzen krijgen

Amsterdam – De akkerbouw kan ook dit jaar goede prijzen voor de gewassen krijgen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de productiewaarde van de akkerbouw dit jaar 7 procent stijgt.

Omdat 2010 een matig groeiseizoen had, zullen de hectareopbrengsten dit jaar stijgen, stelt ING in het kwartaalbericht over de agrarische sector. ”Bovendien voorzien wij voor 2011 een aanhoudend gunstige prijsontwikkeling.”

Terwijl 2010 wat betreft prijs al veel beter was dan 2009. ”De gemiddelde productiewaarde in 2010 in euro’s steeg meer dan 20 procent, dankzij uitzonderlijke prijsontwikkelingen. Alle producten, op uien na, stegen in prijs. Granen zelfs met 70 procent.”

Ook de aardappelprijzen zijn sterk gestegen. ”En nog altijd is er meer vraag dan aanbod van consumptieaardappelen. Vooral de industrie heeft het moeilijk om aan product te komen. Op basis van de termijnmarkt stijgt de prijs naar 32 euro per 100 kilo. Dit hoge niveau beïnvloedt de nieuwe contractprijzen positief.”

Ook de graan- en maisprijzen blijven hoog, verwacht ING. ”Wereldwijd stijgt de vraag naar granen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.