Akkerbouw

Nieuws 197 x bekeken

Hoog verbruik maakt maisbalans in VS krap

Washington – De Verenigde Staten hebben minder mais geoogst dan eerder gedacht. Het verbruik en de export blijven hoog. Daardoor wordt de maisbalans dit seizoen erg krap in de VS.

Ook de tarwebalans blijft krap, blijkt uit de laatste prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) over de beschikbaarheid van landbouwgewassen. De VS is verreweg de grootste exporteur ter wereld van mais en tarwe.

Ook voor Argentinië heeft USDA de maisoogst verlaagd. Daardoor zakt de wereldproductie aan mais met 4 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose van 10 december. USDA schat de wereldmaisproductie op 816 miljoen ton, terwijl het verbruik uitkomt op 836 miljoen ton. De voorraad krimpt naar 127 miljoen ton, waardoor de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik dit seizoen daalt naar 15,2 procent. Dat is de laagste verhouding sinds 1995/1996. Vorig seizoen lag de stock-to-use-ratio op 18,1 procent.

Voor tarwe heeft het Amerikaanse landbouwministerie het verbruik in de wereld verlaagd, omdat tarwe veel duurder is dan in voorgaande jaren. Door de slechte oogst daalt de wereldwijde tarwevoorraad dit seizoen met 20 miljoen ton naar 178 miljoen ton. De stock-to-use-ratio komt op 26 procent. Voor de VS ligt de verhouding tussen voorraad en verbruik van tarwe op 33 procent. In de EU is dat bijna 9 procent, volgens USDA.

USDA schat dat de Amerikaanse akkerbouwers in het najaar ongeveer 17 miljoen hectare wintertarwe gezaaid. Dat is 10 procent meer dan vorig seizoen, toen door de regen minder is gezaaid. Het areaal wintertarwe zit rond het vijfjarig gemiddelde in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.