Akkerbouw

Nieuws 181 x bekeken

'Hoge tarweprijs blijft door kleinere oogst en export'

Parijs - De EU oogst dit jaar minder tarwe doordat in West-Europa minder wintertarwe is gezaaid. Doordat de export goed loopt blijft de tarweprijs op een hoog niveau.

Het toonaangevende analysebureau Stratégie Grains gaat in de jongste oogstprognose uit van een oogst van 135,6 miljoen ton. Dat is 900.000 ton minder dan in de prognose van december. De productie is groter dan de 127,4 miljoen ton van vorig jaar. Maar het bureau verwacht dat de voorraad daalt omdat de EU veel tarwe exporteert. “De krappe marktsituatie in de EU houdt de tarweprijs op een hoog niveau”, verwacht Stratégie Grains. “Aan het eind van seizoen 2010/2011 ligt er 9,4 miljoen ton tarwe op voorraad. Dat is 4 miljoen ton minder dan aan het begin van het seizoen.”

Het bureau denkt dat akkerbouwers in plaats van wintertarwe meer mais en zomergerst zaaien. De maisproductie wordt geschat op 58,6 miljoen ton. Dat is 600.000 ton meer dan in de vorige prognose. De gerstprognose stijgt 300.000 ton naar 55,8 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.