Akkerbouw

Nieuws

Gibo: tekorten voor akkerbouwers Veenkoloniën

Veel akkerbouwers in de Veenkoloniën hadden over oogstjaar 2009 een tekort.

Dat meldt accountantskantoor Gibo Groep Agro Advies.

De marge na verplichte aflossing was over oogstjaar 2009 gemiddeld 80 euro negatief per hectare. De aflossingsverplichting bedraagt per bedrijf gemiddeld 250 euro per hectare. ”Een gezonde marge voor deze bedrijven zou minimaal 100 euro per hectare moeten zijn, omdat er ook een buffer moet zijn voor tegenvallers”, aldus Gibo.

Het gemiddelde akkerbouwbedrijf in de Veenkoloniën heeft een omvang van 79 hectare, waarvan 53 hectare in eigendom. Gemiddeld bestaat het bouwplan uit 33 hectare zetmeelaardappelen, 3 hectare TBM pootgoed, 14 hectare suikerbieten, 25 hectare graan en 4 hectare overige gewassen. De financiering van een gemiddeld bedrijf bedraagt 9.200 euro per hectare in eigendom. Het zetmeelquotum bedraagt 9.150 kilo per bedrijf.

De verschillen in bedrijfsresultaat tussen de bedrijven is groot. De 25 procent beste bedrijven scoren gemiddeld 500 euro per hectare hoger dan de 25 procent minste bedrijven. Wanneer ook onderscheid wordt gemaakt naar gewas kan het verschil oplopen tot 900 euro per hectare suikerbieten en 350 euro verschil per hectare zetmeelaardappelen.

De nettobewerkingskosten zijn met gemiddeld 650 euro per hectare vrijwel gelijk bij alle bedrijven. ”Dit betekent dat grotere bedrijven er niet of nauwelijks in slagen om de kostprijs per hectare te verlagen door schaalgrootte”, concludeert Gibo.

Of registreer je om te kunnen reageren.