Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Fransen overwegen rem op export tarwe

Parijs – De Franse minister van landbouw Bruno le Maire overweegt het aan banden leggen van de export van tarwe uit zijn land.

”Als de crisis aanhoudt, dan moeten we maatregelen nemen om de export te beperken en het niveau van de voorraden te garanderen”, aldus Le Maire tijdens een radio-interview.

Frankrijk heeft na het afkondigen van een exportverbod door Rusland te maken met een extra grote buitenlandse vraag naar Franse tarwe. In december werd al 11,5 miljoen ton verscheept, 1,7 miljoen ton meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral Noord-Afrikaanse landen doen een beroep op Frankrijk en daarnaast de Verenigde Staten om in hun tarwevraag te voorzien.

Volgens Le Maire liggen de voorraden in zijn land nu nog op een aanvaardbaar peil. Als die situatie gaat veranderen, dan denkt de minister daadwerkelijk in de markt in te grijpen. In het verlengde daarvan onderstreepte hij nogmaals de Franse wens om de speculatie op de grondstoffenmarkten aan banden te leggen. Frankrijk is momenteel voorzitter van het overleg van grote economische machten, G20, en heeft die speculatie bovenaan haar agenda gezet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kan ik hieruit concluderen, dat de Vrije Wereld Handel voor voedingsmiddelen een >utopie< is van de handelaren en dat de burgers per saldo niets beter van worden? De afgelopen jaren heeft de WVH misschien gezorgd voor (te) lage prijzen en nu is dankzij het weer en de biofuel de prijs hoog. Moet dit het toekomst beeld worden van uPS en DOWNS in de prijs en de wereld voedsel voorraad? Nog zo'n jaar en dan wordt de vrijhandel in voedsel ten grave gedragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.