Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Franse tarwevoorraad komt onder kritische grens

Parijs – Frankrijk heeft de verwachting voor de tarwe-export verder opgevoerd.

De agrarische dienst FranceAgriMer rekent nu op een export van een recordhoeveelheid van 11,8 miljoen ton naar derde landen, 0,2 miljoen ton meer dan de eerdere voorspelling. Dat zou betekenen dat de eindvoorraad aan tarwe net onder de kritische grens van twee miljoen ton uit zou komen.

Eind van het jaar was al 7 miljoen ton tarwe door de Franse havens verscheept. De helft daarvan ging naar landen in Noord-Afrika – met Algerije als grootste afnemer – gevolgd door Egypte en landen elders in Afrika. Met een afzet van 2 miljoen ton is Frankrijk nu de grootste buitenlandse leverancier van tarwe aan Egypte geworden, voor de Verenigde Staten.

Volgens een woordvoerder van FranceAgriMer zou Frankrijk mogelijk het stokje toch weer door moeten geven aan de VS of landen op het zuidelijk halfrond omdat er niet voldoende tarwe meer voor de export beschikbaar is. Eerder deze week liet minister van landbouw Bruno le Maire al doorschemeren dat mogelijk een exportstop nodig is om de eigen voorraad van Frankrijk te beschermen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    handel is handel weg is pech. Eindelijk voor het eerst na 60 jaar markt manipulatie in 2011, nog 1 slechte oogst nodig en dan, de vrijheid. Ik zie licht aan het eind van de tunnel.

  • no-profile-image

    redding van de landbouw nabij

Of registreer je om te kunnen reageren.