Akkerbouw

Nieuws 203 x bekeken

Export aardappelen piekt door grote vraag Russen

Den Haag – De export van consumptie- en industrieaardappelen steeg in december naar 107.320 ton. In november was dat 69.600 ton.

Dat blijkt uit overzichten van de commissie consumptie-aardappelen van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarisch Groothandel (HBAG).

Vooral Rusland toonde zich een goede afzetmarkt door ruim 38.000 ton aardappelen op te nemen. Dat is ruim twee keer zoveel als het volume dat in november naar Rusland ging. Rusland was in december de belangrijkste afnemer van Nederlande consumptie-aardappelen en bleef daarmee België voor.

De voorsprong in de uitvoer naar de Russische markt loopt daarmee verder op. Dit seizoen werd ruim 71.000 ton uitgevoerd naar Rusland tegen 14.000 ton vorig jaar. België nam opnieuw meer op. De voorsprong op het vorige seizoen is 50 procent. Afrika laat een gevoelige daling zien in afname van aardappelen uit Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.