Akkerbouw

Nieuws 202 x bekeken

Evaluatie grondmonsters voor AM

Wieringerwerf – De keuringsdienst NAK gaat het nemen van grondmonsters uit gesorteerde partijen pootaardappelen evalueren. Sinds 1 juli 2010 gelden nieuwe EU-regels voor aardappelmoeheid.

De AM-monsters moeten worden genomen uit aanhangende grond van pootaardappelen die al klaar staan voor aflevering. Met een hor of leestafel wordt een klaarstaande zak aardappelen opengesneden en over de hor of leestafel gehaald. Uit de afvallende grond wordt het AM-monster genomen. Dit kost veel tijd. Daarvoor werden de monsters genomen uit de grond onder de sorteermachine.

De NAK vraagt de pootgoedtelers de keurmeesters te assisteren bij het nemen van de hormonsters, zei beleidsmedewerker Henk van de Haar in Wieringerwerf op de eerste van een serie telersbijeenkomsten. ”We bekijken of de hormonsters ook genomen kunnen worden als de partij aardappelen nog niet helemaal klaar is.”

De monsters weer nemen uit de sorteergrond lijkt Van de Haar geen goed idee. ”In sorteergrond heb je meer kans cysten te vinden dan in hormonsters.”

Of registreer je om te kunnen reageren.