Akkerbouw

Nieuws

Egypte importeert meer tarwe ondanks hoge prijs

Cairo – Egypte gaat dit seizoen meer tarwe importeren dan gedacht, ondanks dat tarwe duurder is dan vorig seizoen.

Volgens het Egyptische bureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) komt de import dit seizoen op 10,2 miljoen ton tarwe. Vorig seizoen importeerde Egypte 9 miljoen ton. Het land is de grootste tarwe-importeur ter wereld.

Volgens het USDA produceert Egypte minder tarwe dan vorig seizoen. "Het areaal tarwe is met 40.000 hectare gekrompen. Dat is een daling van 7 procent. Bovendien zullen de hectareopbrengsten op veel percelen lager uitvallen omdat er een tekort was aan goed zaaizaad", schrijft het USDA in een rapport. "Slechts 25 tot 30 procent van het areaal is ingezaaid met goed zaaizaad."

Bovendien wil Egypte volgens het USDA minder afhankelijk worden van rijst. "In de staatsprogramma’s voor de voedselvoorziening moet 500.000 ton rijst worden vervangen door macaroni, dat van tarwe wordt gemaakt. De overheid heeft steeds meer moeite voldoende rijst voor de voedselprogramma’s te kunnen kopen."

Vorige week kocht Egypte nog 180.000 ton tarwe. Daarvan wordt 120.000 ton geleverd door Argentinië en 60.000 ton door de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.