Akkerbouw

Nieuws 281 x bekeken

EU exporteert veel tarwe

Brussel – In de EU is afgelopen week voor 862.890 ton graan een exportcertificaat aangevraagd, waarvan 840.000 ton tarwe (inclusief tarwebloem). De EU heeft dit graanseizoen vanaf 1 juli tot nu toe 16,8 miljoen ton graan uitgevoerd, waarvan 11,9 miljoen ton tarwe.

Er is voor 6,4 miljoen ton graan invoercertificaten aangevraagd, meldt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”De EU is momenteel een netto-exporteur van 10,5 miljoen ton graan.”

De import bestaat voor meer dan de helft uit mais. Dit seizoen is tot nu toe 3,3 miljoen ton mais ingevoerd in de EU. De woordvoerder verwacht dat de import van mais nog flink gaat toenemen. ”Dat kan dit seizoen wel oplopen tot 6 miljoen à 7 miljoen ton. Doordat de EU veel tarwe uitvoert, moet de veevoerindustrie meer mais importeren.”

De Franse minister van landbouw Bruno le Maire overweegt om de export van tarwe uit zijn land aan banden te leggen. Volgens de woordvoerder van het productschap is dat onmogelijk. ”Dat moet een Europees besluit zijn. En dan nog moet dat in lijn zijn met de WTO-regels. Oekraïne moet zich ook verantwoorden voor de WTO vanwege het systeem van exportquota voor graan.”

Brussel kan wel besluiten om exportheffingen in te stellen. Maar dat zou de woordvoerder verbazen. ”Het past in het beleid van de Commissie om de handel te liberaliseren. Bovendien heeft de Wereldbank geconcludeerd dat de hoge graanprijzen in 2007/2008 vooral een gevolg zijn van overheidsingrijpoen en niet van speculatie of een grotere vraag naar graan voor bio-ethanol.”

De opmerkingen van Le Maire geven aan dat de Fransen graag een strategische graanvoorraad willen in de EU, zegt de productschapswoordvoerder. ”Frankrijk gaat niet voor niks een onderzoek doen of de EU wel genoeg graan op voorraad kan houden met het huidige beleid. Het Franse onderzoek sluit naadloos aan bij wat EU-commissaris Ciolos wil. In zijn voorstel voor het landbouwbeleid na 2013 staat voor het eerst de noodzaak van voedselzekerheid opgenomen. De uitkomst van het onderzoek is daarom wel te voorspellen. Frankrijk wil graag een vangnet behouden voor de graantelers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.