Akkerbouw

Nieuws 310 x bekeken

Droogte remt groei wintertarwe in Kansas

Washington - De wintertarwe in de Amerikaanse staat Kansas staat er slechter voor dan in andere jaren.

Volgens de overheid staat 27 procent van de tarwe er goed of heel goed bij. Dat is de helft minder dan gebruikelijk in Kansas, de staat die de meeste tarwe produceert in de VS.

De wintertarwe in Kansas heeft veel last van droogte, meldt analistensite Agrimoney op basis van een rapport van de Australia & New Zealand Bank. "De tarwe staat er net zo beroerd voor als in 1989, 1996 en 2002. In die jaren daalde de tarweproductie in Kansas met respectievelijk 34 procent, 11 procent en 18 procent ten opzichte van het jaar er voor."

Eind november scoorde 37 procent van de tarwe een goede of heel goede stand. "Toen gingen de alarmbellen al rinkelen", stelt de ANZ-bank. Bovendien zijn de vooruitzichten niet goed. Volgens de ANZ-bank ligt er door de droogte weinig sneeuw op de wintertarwe. "De tarwe is slecht beschermd tegen vorstschade." Dit leidt tot zorgen bij de graantelers, stelt het ministerie van landbouw. "Het is ongebruikelijk droog in Kansas. De tarwe is kwetsbaar voor kou en wind. Ook in de zuidoostelijke staat Georgia en in het westen van de VS is het kouder dan gemiddeld."

Of registreer je om te kunnen reageren.