Akkerbouw

Nieuws

Contractprijs Oerlemans 25 procent omhoog

Almkerk – De vertrouwensledencommissie van diepvriesgroenteverwerker Oerlemans is akkoord gegaan met een verhoging van de contractprijs voor erwten met 25 procent.

Voorzitter Wim Straver beseft dat het akkoord geen evenaring is van het prijspeil in 2008, het uitgangspunt van de onderhandelingen voor telers. ”Dan moet je meer dan 30 procent stijgen. Dat stuitte op te veel weerstand. Dat lijkt nu niet te realiseren.”

Volgens Lou Heijnen, directeur productie van Oerlemans, biedt de prijsstijging telers voldoende mogelijkheid een vergelijkbaar saldo te halen als bij tarwe of mais.

Oerlemans laat in de contracten wel opnemen dat bij heel grote oogsten, extra tonnen voor minder worden afgenomen. Het prijspeil voor 2011 ligt nog 6 procent onder het niveau van 2008, weet Heijnen.

Eerder was ook de vertrouwenscommissie van commissionair Rijko al akkoord gegaan met voorstellen voor prijsverhogingen. Daar gaat het om 23 procent. Gisteren sprak commissionair Laarakker met de vertrouwenscommissie. Volgens Laarakker wordt een spoedig akkoord verwacht op het bod met een stijging van vergelijkbaar niveau.

Commercieel directeur Maurice Coolen denkt dat de uitkomst van de onderhandelingen duidt op stabilisering van de markt.

Een scherpe prijsstijging als in 2008 blijft uit, maar ook een daling als in 2009 is daardoor niet te verwachten. Belgische contractprijzen zijn stabieler.

Met de verwachte blijvend hoge graanprijzen kan er ruimte zijn om de prijs te laten doorstijgen, verwacht Coolen.

Of registreer je om te kunnen reageren.