Akkerbouw

Nieuws 423 x bekeken

Chitwoodi-gebieden worden uitgebreid

Wieringerwerf – Er komt dit jaar een uitbreiding van enkele gebieden die zijn besmet met het maiswortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi.

De keuringsdienst NAK heeft vorig jaar 700 grondmonsters onderzocht uit de aangewezen gebieden, waar het aaltje voorkomt. Daarvan bleken veertien besmet met chitwoodi. De NAK verwacht dat de Voedsel en Waren Autoriteit binnenkort enkele aangewezen gebieden gaat uitbreiden vanwege de vondst van het aaltje in de grondmonsters.

De NAK heeft ook 210 grondmonsters genomen verspreid over Nederland buiten de aangewezen gebieden. In geen enkel monster is chitwoodi gevonden. Dit onderzoek vond plaats omdat alle EU-lidstaten worden verondersteld in kaart te brengen in hoeverre hun akkers besmet zijn met chitwoodi.

In 2009 is in Nederland 26 keer het aaltje chitwoodi gevonden. Dat is gelijk aan 2008. In 2007 is het aaltje 17 keer ontdekt.

Sinds 2008 wordt bij een vondst van M. chitwoodi of M. fallax een gebied van 1 kilometer rondom de vindplaats afgebakend. Daar worden inspecties uitgevoerd op uitgangsmateriaal van waardplanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.