Akkerbouw

Nieuws

'China steeds minder zelfvoorzienend voor graan'

Peking - De zelfvoorzieningsgraad van China voor graan daalt. Ondanks dat de overheid nog steeds een beleid uitdraagt dat het land zoveel mogelijk zijn eigen graan wil verbouwen.

De Chinese overheid gaat er vanuit dat het land 120 miljoen hectare akkerland tot zijn beschikking heeft. Econoom Stephen Green van de bank Standard Chartered China stelt dat het minder is. “Het areaal akkerland daalt juist”, zegt Green in een interview met de Wall Street Journal.

De Chinese landbouw hebben meer problemen, zegt Green. “De boeren en de werknemers in de primaire sector vergrijzen in hoog tempo. De productiviteit daalt. China moet steeds meer agrarische grondstoffen en voedsel importeren. Dat gold vorig jaar vooral voor mais, tarwe, rijst en diervoer.

Bovendien ontstaat steeds meer een tekort aan water, vooral in het Noorden van het land. En het land telt heel veel kleine boerenbedrijfjes. Die hebben niet de voordelen van schaalgrootte, zoals de boerenbedrijven in de VS wel hebben. Het wordt steeds onzekerder of China ooit zelfvoorziend zal worden voor graan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.