Akkerbouw

Nieuws 197 x bekeken

CME start termijnhandel in DDGS

Maastricht - De beurs in Chicago is met een termijncontract gestart voor DDGS. Maar de handel komt nog nauwelijks van de grond.

DDGS is het bijproduct dat overblijft als uit graan bioethanol is geproduceerd. Het Amerikaanse beursbedrijf CME is met het futurecontract gestart omdat de productie van bioethanol en DDGS een groeimarkt is, zei CME-manager Lisa Kallal vrijdag op een bijeenkomst in Maastricht van financieel adviesbureau FS Innovators. "In de VS wordt een derde van alle mais verwerkt tot bioethanol. Die markt groeit, waardoor ook meer handel plaats vindt in DDGS."

Maar de handel komt moeizaam van de grond, zegt Kallal. "Het lastige van een nieuw futurecontract is dat er voldoende gehandeld moet worden om het aantrekkelijk te maken." Volgens haar is er wel behoefte aan bij de handelaren in DDGS. "Als je een schip vol DDGS onderweg hebt van de VS naar China, dan loop je een prijsrisico. Je hebt het in de VS gekocht en levert het pas weken later in China af op de plaats van bestemming. Dat prijsrisico wil je liever afdekken tegen een acceptabele prijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.