Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

Brussel wil voorlopig geen verlaging invoerheffing graan

Brussel – De Europese Commissie is voorlopig niet van plan de invoerrechten op graan te verlagen.

Zo’n maatregel zou weinig effect hebben op de graanprijzen in de EU, verwacht de Commissie, omdat er weinig graan extra zal worden geïmporteerd.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw onderschrijft de beweegreden van de Commissie. ”In andere jaren importeerde de EU veel graan uit Rusland en Oekraïne. Maar die landen blokkeren of beperken de export van graan.”

De woordvoerder verwacht niet dat Australië veel graan zou exporteren naar de EU zonder invoerheffing. ”Het Australische graan bevat te veel mycotoxinen. Er zou hooguit wat voertarwe uit Canada kunnen komen. Bovendien heeft de EU nog altijd zo’n 3 miljoen ton graan in interventie liggen. Waarom zou de Commissie dan de import willen opvoeren?”

Of registreer je om te kunnen reageren.