Akkerbouw

Nieuws 185 x bekeken 1 reactie

Brussel verwacht groei graanareaal

Brussel - De Europese Commissie verwacht dat het graanareaal in de EU dit jaar met ruim 1 miljoen hectare groeit.

In de eerste graanprognose van volgend seizoen 2011/2012 gaat de Commissie uit van een areaal van 57,314 miljoen hectare. In 2010 is 56,255 miljoen hectare geteeld.

Een woordvoerder van het productschap Akkerbouw vindt het gewaagd zo vroeg in het seizoen een prognose te publiceren. "Een groot gedeelte van het graan moet nog worden ingezaaid. Bij de berekening van de hoeveelheid graan wordt uitgegaan van de gemiddelde oogst per hectare van de afgelopen vijf jaar."

De Commissie komt uit op een totale graanproductie in 2-011/2012 van 285,9 miljoen ton. Dat is 3,1 procent meer dan dit seizoen van de akkers is gehaald. Er wordt vooral veel meer tarwe geproduceerd en ook wat meer mais en gerst. De prognose van de Commissie komt vrijwel overeen met die van het Franse analysebureau Stratégie Grains. Die publiceerde vorige maand een prognose van 57,2 miljoen hectare graan, een stijging van 1,2 miljoen hectare ten opzichte van 2010.

Het analysebureau stelt dat de Europese akkerbouwers meer marginale grond in gebruik nemen vanwege de relatief hoge graanprijzen van dit seizoen. Daarnaast verwacht Stratégie Grains dat de hectareopbrengsten dit jaar hoger uitvallen. Het was vorig jaar te nat in grote delen van Oost-Europa en te droog in delen van Noordwest-Europa.

Desondanks komt de graanproductie in het seizoen 2011/2012 niet verder dan 291,3 miljoen ton graan, verwacht Stratégie Grains. Dat is weliswaar iets meer dan dit seizoen, maar is nog altijd 12 miljoen ton minder dan de recordoogst in 2008 en 500.000 ton minder dan in 2009.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het is dus weer zover, de boeren gaan zelf hun goede prijs weer verpesten. Boeren willen alleen maar meer werk voor hetzelfde geld, inplaats van minder werk voor meer geld. Het kan niet lang uitblijven of de prijzen zullen dalen als antwoord op de hogere productie van de extra hektares.Deze uitdaging om het areaal te vergroten zal op de hele wereld gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.