Akkerbouw

Nieuws 417 x bekeken

Bijna 4 miljoen winst CZAV dankzij deelnemingen

Wemeldinge - De Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV) behaalde in het boekjaar 2009/2010 een bedrijfsresultaat van ruim 300 miljoen euro omzet bij een winst, na belasting, van bijna 4 miljoen euro.

De 4 miljoen euro winst is vrijwel geheel afkomstig uit de deelnemingen. Vooral de retailactiviteiten van de brandstoffen via AgriSneltank en de Agrimarkt winkels droegen wederom flink bij aan het resultaat.

CZAV collecteerde in 2010 driekwart van de granen in Zuidwest-Nederland en levert meer dan de helft van de markt voor gewasbescherming en meststoffen, meldt de coöperatie. "Het resultaat uit de kernactiviteiten werd in de loop van het boekjaar al terugbetaald aan de leden/afnemers. CZAV betaalde de hoogste prijs voor tarwe en gerst bij de grote graanpools. Daarnaast werd aan het einde van het boekjaar circa 1,85 miljoen euro aan extra nakortingen terugbetaald aan de leden voor afname van gewasbeschermingsmiddelen, veevoer en kunstmest."

In 2010 zijn investeringen gedaan in de opslag, verwerking en logistiek voor granen, meststoffen en gewasbescherming. Daarnaast werden drie nieuwe AgriSneltanklocaties geopend en is een nieuwe locatie voor Agrimarkt in Middelharnis gebouwd. Ook voor 2011 zijn belangrijke investeringen voorzien, zoals een vernieuwde vestiging in Axel in Zeeuws-Vlaanderen.

Met Agrocultuur in Lottum, CAV Agrotheek in Slootdorp, ForFarmers in Lochem, en Rijnvallei Plantaardig in Wageningen is vorig jaar kennis- en inkooporganisatie CropSolutions opgericht. Hiermee wil CZAV inkoop- en kennisontwikkeling dichter bij huis te halen. Dit kennisnetwerk wordt steeds verder uitgebreid tot een landelijke dekking in Nederland en Vlaanderen van alle open teelten. Naar verwachting treden op korte termijn meerdere partijen toetreden tot CropSolutions.

Of registreer je om te kunnen reageren.