Akkerbouw

Nieuws 229 x bekeken

Australië exporteert minder graan en suiker

Brisbane – In Australië is 18 procent van het areaal suikerriet vernietigd door overstromingen.

Ook een deel van het nog niet geoogste graan is verloren gegaan.

Australië is op de twee na grootste suikerexporteur ter wereld. Queensland is de belangrijkste suikerregio van het continent.

De overheid heeft de verwachte suikerexport met een kwart verlaagd als gevolg van de overstromingen. Daardoor stegen de suikerprijzen vrijdag op de internationale markten.

Ook het pas aangeplante suikerriet heeft schade opgelopen, zegt Steve Greenwood, topman van de telersorganisatie Canegrowers. "Onze grootste zorg is het suikerriet dat de laatste zes maanden is aangeplant. Normaal moet de oogst daarvan in mei beginnen."

Persbureau Reuters meldt dat ook veel graanvelden onder water zijn gelopen. De tarwe die al is geoogst heeft een slechte kwaliteit. Australië verwacht dat 10 miljoen ton tarwe van de verwachte oogst van 24 miljoen ton is gedegradeerd tot voertarwe.

Volgens graanmanager Wayne Newton van coöperatie Agforce heeft de regen veel graan beschadigd. "Veel graan is niet meer te oogsten."

Australië is de vierde tarwe-exporteur ter wereld. Handelsbedrijf GrainCorp meldt dat de export vanuit het oosten van Australië stil ligt. "We kunnen niks vervoeren omdat alle wegen en spoorlijnen onder water staan."

Dan Galligan, directeur van de boerenorganisatie Queensland Farmers’ Federation, verwacht grote gevolgen voor de export. "Exportgewassen als suikerriet, graan en katoen zijn zwaar getroffen. Maar ook groentegewassen zijn verloren gegaan. Dit gaat gevolgen hebben voor de consumenten. Er ontstaan tekorten omdat wegen en spoorlijnen onbruikbaar zijn om deze producten aan te voeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.