Akkerbouw

Nieuws

Argentinië oogst minder mais en soja

Buenos Aires – Argentinië oogst minder soja en mais dan gedacht.

De sojaproductie komt op 48 miljoen ton, 15 procent minder dan in eerdere prognoses werd voorspeld. De maisproductie is ruim 10 procent verlaagd naar 23 miljoen ton. De oorzaak is de droogte, zegt Freek Vossenaar, de Nederlandse landbouwraad in Argentinië. "Vooral de 10 miljoen hectare van de meest vruchtbare gronden in de Pampas hebben te lijden onder het gebrek aan regen."

Maar de situatie is nog niet zo dramatisch als in 2008, stelt Vossenaar. "Toen werd een sojaproductie van 33 miljoen ton gehaald en leden alle boeren zwaar verlies. Het gebrek aan neerslag wordt netelig voor de zogenoemde tweede soja, die na de oogst van de tarwe moet worden ingezaaid. Vocht in de toplaag van de bodem is voor het kiemen een vereiste. Deze soja maakt ongeveer 30 procent uit van de totale oogst."

De tarweoogst in Argentinië is inmiddels voor 80 procent achter de rug, meldt Vossenaar. "De opbrengsten blijken nog beter dan verwacht. De oogstramingen gaan nu uit van 14,5 miljoen hectare, met een gemiddelde opbrengst per hectare van 3.050 kilo. Op veel plaatsen wordt meer dan 7.000 kilo gehaald."

Ondanks de grote tarweoogst heeft de Argentijnse overheid de export nog niet vrijgegeven. Vossenaar: "Voor de eigen behoefte is ongeveer 6 miljoen ton nodig. De boerenprotesten hebben niet veel uitgehaald en richten zich nu op lokale kopers die het onderste uit de kan willen. Ook voor mais worden belemmeringen rond exportvergunningen verwacht. De binnenlandse vraag naar mais is ongeveer 8 miljoen ton. Het zijn deze administratieve belemmeringen waardoor boeren steeds geneigd zijn soja een dominante plaats in hun bouwplan te geven, ondanks de exportbelastingen van 35 procent. Soja is voor de binnenlandse markt niet belangrijk en kan vrij worden uitgevoerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.