Akkerbouw

Nieuws 232 x bekeken

ABS stopt met vrijwillige krimp aardappelareaal

Dronten - Er is geen draagvlak onder de Belgische aardappeltelers voor een vrijwillige krimp van het areaal. Daarom heeft het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) de activiteiten van de United Potato Growers of Belgium voorlopig stil gezet.

België telt zo’n 8.700 aardappeltelers. Volgens ABS-secretaris Guy Depraetere hebben 400 telers aangegeven vrijwillig het areaal te willen beperken om een betere marktsituatie te creëren. “Er is geen draagvlak voor”, zei hij woensdag op een bijeenkomst in Dronten van beursvereniging LNCN.
Het ABS is begin 2009 gestart met het initiatief om telers over te halen vrijwillig het aardappelareaal te verkleinen, zodat een betere prijs kan worden bedongen bij de afnemers. Depraetere: “In plaats daarvan zie je dat het areaal in België in twee jaar met 26 procent is gegroeid.”

Depraetere noemt twee oorzaken. “Vanaf 2009 kunnen boeren hun toeslagrechten ook verzilveren op aardappelen of groenten. De andere oorzaak is de sterke groei van de aardappelverwerking. Volgens de verwerkers heeft België in 2010 voor het eerst meer dan 3 miljoen ton aardappelen verwerkt. In 1990 was dat nog 550.000 ton. België is Nederland en Duitsland bijna voorbij gestreefd in productie van aardappelproducten. In 2015 overschrijdt België naar verwachting de grens van 4 miljoen ton.”

Zolang de Belgische afnemers steeds meer aardappelen vragen blijft het areaal groeien, verwacht Depraetere. “Dan heeft het streven naar een areaalkrimp niet veel zin. Het voordeel van de gegroeide verwerking is dat het meer marktstabiliteit geeft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.