Akkerbouw

Nieuws 681 x bekeken 1 reactie

WUR: organisch zuur maakt stro geschikt als grondstof voor bio-ethanol

Wageningen – Door gebruik te maken van organische zuren is gemakkelijker bio-ethanol te produceren uit stro.

Dat concludeert onderzoeker Maarten Kootstra in zijn proefschrift waarop hij is gepromoveerd. Wageningen UR heeft patent aangevraagd op de vinding.

Kootstra heeft de organische zuren maleïnezuur en fumaarzuur getest voor de productie van bioethanol uit stro. Meestal wordt ethanol geproduceerd uit graan of bieten. Door gist toe te voegen worden de suikers omgezet in ethanol. Stro heeft als nadeel dat de suikers liggen opgeslagen in lignocellulose, dat stevigheid geeft aan het stro. Gewoonlijk wordt zwavelzuur gebruikt om de cellulose af te breken, zodat de suikers beschikbaar komen voor omzetting in ethanol.

Deze werkwijze heeft als nadeel dat het zwavelzuur een deel van de suikers omzet in verbindingen die het gist hinderen om van suikers ethanol te maken. Daardoor daalt de opbrengst, meldt Resource, een uitgave van WUR. "Bovendien leidt het gebruik van zwavelzuur tot een afvalstroom."
Kootstra heeft ontdekt dat maleïnezuur dat nadeel niet heeft. ”Behandeling van stro met maleïnezuur resulteerde in net zo veel suikers in vergelijking met zwavelzuur, maar zonder het nadeel van een matige vergisting. Bovendien is de reststroom geen afval, maar geld waard."

Behandeling van het stro met fumaarzuur was minder effectief dan met maleïnezuur. "Maar fumaarzuur heeft als voordeel dat je het zelf kunt maken met een deel van de vrijgekomen suikers. Dat scheelt grondstoffen om het proces aan de praat te houden."

Het productieproces dat Kootstra heeft getest is ook geschikt om veevoer van te maken. Volgens WUR zorgt de toevoeging van organisch zuur ervoor dat het vezelrijke voer wordt voorverteerd. Daardoor komt het beter beschikbaar voor de dieren. Voerproducent Agrifirm heeft het onderzoek van Kootstra daarom gefinancierd.

Volgens WUR zijn er plannen om een testfaciliteit te bouwen. De vinding is nog niet goed geschikt om op te schalen van laboratoriumschaal naar een test-opstelling.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het lijkt me nuttig om te weten hoeveel energie met dit systeem >netto< te behalen valt. De wetenschappers moeten toch een idee hebben van de ethanol waarde van 1 ton stro en de kosten aan energie om deze ethanol te winnen. Laat ik de productie kosten aan installatie en managment buiten beschouwing. Het moet toch niet de zoveelste mislukking worden, die door overheid en boeren is gefinancieerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.