Akkerbouw

Nieuws 236 x bekeken 2 reacties

Vorst benutten bij aaltjesbestrijding

Wageningen - PPO-agv, onderdeel van Wageningen UR, adviseert telers om gebruik te maken van de vorst in de aaltjesbestrijding.

"Bij flinke vorst sterven meer aaltjes af dan in een zachte winter. "Trek daarom uw perceel los", schrijft een van de onderzoekers op de website kennisakker.

Een losgetrokken perceel laat vorst beter door, waarmee de aaltjessterfte toeneemt. Bovendien vriezen aardappelknollen eerder dood. Zo worden opslagproblemen in 2011 voorkomen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Toch wordt er al sinds decenia juist na de oogst niets aan het land gedaan om de vorst er goed in te laten. Bij mijn weten isoleert lucht, en zorgt een stevige vochtige bodem juist voor betere indringing van vorst in de bodem. Menig bewerking is aan verandering onderhevig, maar de natuurkunde is in deze niet gewijzigd denk ik te weten.
    Het afsterven van alen heeft m.i. meer te maken met een afwezigheid van "verse/groeiende' waardplant dan vorst. Na elfstedenwinters zouden we anders toch mooi een poosje van de alen af zijn, toch is dat niet zo.

  • no-profile-image

    boer drent

    Helemaal eens met zand boer De grond los trekken is niet goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.