Akkerbouw

Nieuws 265 x bekeken 1 reactie

Veldleeuwerik benoemt onafhankelijk adviseurs

Wageningen - Stichting Veldleeuwerik, dat zich inzet voor duurzame akkerbouw, gaat mensen accrediteren die telers ondersteunen bij het implementeren van onderzoeksresultaten van de Universiteit Wageningen in het akkerbouwbedrijf.

Hiervoor worden in maart 2011 drie onafhankelijk adviseurs vanuit Agrarische Unie benoemd. Deze worden hiervoor speciaal opgeleid. Dit maakte Louis Nannes van Agrarische Unie woensdagmiddag bekend op de najaarsbijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), in Het Hof van Wageningen in Wageningen. "De onderzoekers van Wageningen staan te ver af van de praktijk”, vertelt Nannes. “Dat wordt vandaag ook weer bevestigd."

WUR-onderzoekers gaven in hun lezingen aan zelf ook niet goed te weten hoe de door onderzoek vergaarde informatie bij de teler moet worden gebracht. Met de drie nieuwe functies wordt een kwaliteitsslag beoogd. "Nu komen adviseurs met een tas vol middelen bij de agrariër waar commercie achter zit. Straks kunnen we onafhankelijk adviseurs bieden die de agrarisch ondernemers stimuleert in het experimenteren met onderzoeksresultaten, aan de slag te gaan met innovaties. De teler maakt het zichzelf eigen, want de boer is een doener. Die springt in het diepe. De uitkomsten zijn dan verrukkelijk."

Op de najaarsbijeenkomst van KNPV stond de bodemgezondheid centraal. Onderzoekers deden uit de doeken wat er onder de grond gebeurt en hoe dat in kaart kan worden gebracht. Vaak nog te ingewikkeld voor de praktijk.

Nannes: "Akkerbouwers zien dat het niet goed gaat op hun bedrijf. De wetenschap kan ze echter niet goed bereiken. Met onafhankelijk adviseurs kan het wetenschappelijke verhaal landen bij de boer. Psychologie van de koude grond, noem ik dat."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nog maar een keer: als theorie en praktijk niet met elkaar overeenkomen, dan is de theorie fout. Dan is het ook geen kwestie van 'niet goed bereikt worden door de wetenschap'. Door zulke "wetenschap" kun je zelfs beter helemaal niet bereikt worden, want dan weet je zeker dat het fout gaat. Deze "wetenschappers" zullen nooit en dan ook NOOIT op het idee komen dat de theorie wel eens niet kan kloppen. Lekker doorgaan zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.