Akkerbouw

Nieuws

VTA: 73 procent uien vrij te verhandelen

Noordhoek – Begin december was nog 73 procent van de uien vrij verhandelbaar. Driekwart van de oogst lag in opslag. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar.

Begin december was nog 73 procent van de uien vrij verhandelbaar. Driekwart van de oogst lag in opslag. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Dit blijkt uit de voorraadinventarisatie van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). Ten opzichte van vorig seizoen is de uienproductie bijna 3 procent toegenomen, ondanks de forse areaalgroei van 9 procent. Dit komt doordat de gemiddelde opbrengst per hectare zo’n 6 procent lager is dan vorig jaar. Daar komt bij dat de netto-opbrengst waarschijnlijk nog negatief wordt beïnvloed door de moeilijke bewaaromstandigheden. VTA houdt voorraadmetingen in december, februari en april.

"De afgelopen jaren groeit het aantal leden voor het gewas uien sterk", meldt VTA, dat vooral bekend is om markt- en prijsinformatie voor aardappelen. "Voor uien bieden we dezelfde diensten." Door het belang van prijsinformatie in een vrije markt, komt VTA volgens bestuurslid Ralph de Clerck steeds meer in beeld. "Als je vrij wilt verkopen, moet je goed geïnformeerd zijn. Doordat er steeds meer solidariteit is onder telers, komt de informatievoorziening steeds beter op gang. Transacties staan direct op de website."

Voor komend seizoen verwacht De Clerck een nog groter uienareaal. "Deze goede prijzen trekken gelegenheidstelers aan. Andere gewassen doen het ook goed, maar de ui heeft de afgelopen drie jaar bewezen dat er geld aan te verdienen is."

De uitgangspositie voor de teelt is volgend seizoen minder dan normaal, denkt de VTA’er.  "De conditie van de grond is belabberd door de zware oogst. Maar het blijft gissen, je weet niet in hoeverre de vorst dit herstelt."

Of registreer je om te kunnen reageren.